Bespaar op de kosten van de ISO 9001 certificering

Kosten besparen met ISO 9001

Het certificeren en onderhouden van een ISO 9001 systeem kost tijd. En aangezien tijd geld kost, is het fijn als deze tijd zo efficiënt mogelijk kan worden ingericht. Hier ligt ook de kern om te besparen op de kosten van de ISO 9001 certificering. 

Wat is ISO 9001?

ISO 9001 is een internationaal erkende norm op het gebied van kwaliteitsmanagement. Het geeft richtlijnen waaraan een kwaliteitsmanagementsysteem moet voldoen en helpt uw organisatie om bedrijfsprocessen te beheersen en te verbeteren.

Voordat een bedrijf gecertificeerd kan worden, dient een kwaliteitsmanagementsysteem (KMS) te worden opgezet volgens ISO 9001. Dit KMS bestaat uit procedures, formulieren, registraties en planningen. Vervolgens zal er gewerkt moeten worden volgens deze procedures. Dit betekent onder andere dat er interne audits worden uitgevoerd, de directiebeoordeling wordt opgesteld en dat er verbeteracties worden verzameld. Daarna kan het KMS gecertificeerd worden. 

Tips voor het opzetten van het KMS

Het opzetten van het KMS wordt vaak door een deskundige gedaan, omdat de norm in het begin complex kan zijn. Uiteindelijk zal een kwaliteitscoördinator binnen het bedrijf er zelf mee moeten leren werken. Tijdens de opzet en de uitvoering van het KMS kan winst behaald worden. Hier volgen een aantal tips.

  • Bereid de opzet van het KMS voor door inzichtelijk te hebben welke formulieren en documenten er voor het primair proces al worden gebruikt.
  • Beschrijf middels functieomschrijvingen wie waarvoor verantwoordelijk is en welke eisen er aan medewerkers worden gesteld.
  • Verdeel de interne audits tussen de extern deskundige en de interne kwaliteitscoördinator. Hierdoor wordt de objectiviteit geborgd, leert de kwaliteitscoördinator het KMS goed kennen en beperk je de kosten van de deskundige.
  • Leg de taak neer bij diegene die werkelijk over de bijbehorende kennis beschikt. Zo is het slimmer om de lastige ISO9001-vraagstukken uit te besteden aan de deskundige en de vragen die intern moeten worden uitgezet aan de kwaliteitscoördinator over te laten.
  • Houd het KMS goed bij. Wanneer de certificerende instantie bij een externe audit een afwijking moet schrijven, ben je extra tijd en geld kwijt om dit weer op te lossen.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opzetten van het KMS? Ik ben hierin gespecialiseerd en help je graag om alles netjes op de rails te krijgen. Voor vragen of meer informatie mag je natuurlijk altijd contact opnemen.

Interessant artikel? Deel het op social media