Opruimen met de 5S-methode

5S-methode

Als we eerlijk zijn, dan vinden we een opgeruimde en overzichtelijke werkplek allemaal het prettigst. Je kan je gereedschappen en materialen makkelijk vinden, je struikelt nergens over en je weet wat er wel en niet op voorraad is. Toch is orde in de chaos brengen niet altijd makkelijk. Daarom bestaat er binnen Lean management de 5S-methode. 

Wat is de 5S-methode?

De 5S-methode is één van de onderdelen van Lean management. Je kunt het zien als het startpunt van het verbeteringsproces. Het is een methode gericht op het verbeteren van de organisatie met de werkplek als uitgangspunt. Met behulp van deze methode ga je dus je werkplek optimaliseren. 

De 5S-methode in stappen

De 5S-methode heeft vijf stappen. Door deze allemaal goed en nauwkeurig uit te voeren, kun je je werk efficiëntie verhogen en verspilling verminderen. De vijf stappen leg ik hieronder kort uit.

Scheiden: alle materialen in de werkruimte deel je in in 3 categorieën: bewaren, terugsturen en weggooien. We beginnen met de spullen die we niet meer nodig hebben en ruimen zo alles op.
Schikken: ga alles sorteren. Leg bij elkaar wat bij elkaar hoort en geef alles een vaste plaats. Maak ook visueel waar iets hoort te liggen: geef het een label of geef de plaats een omlijning. 
Schoonmaken: maak alles schoon. Haal een sopje over tafels en vloeren. Geef eventueel iets een likje verf. Zo is niet alleen alles netjes geordend, maar begin je ook letterlijk met een frisse start.
Standaardiseren: maak afspraken over hoe de werkruimte opgeruimd en schoon blijft. Geef hierbij duidelijk aan welke verantwoordelijkheden bij wie horen.
Standhouden: het wennen aan nieuwe gewoontes kost tijd. Houd toezicht op de standaardiseer- wijze. Geef mensen beloningen als het er na enige tijd nog steeds netjes uit ziet. Trakteer bijvoorbeeld op iets lekkers voor bij de koffie.

De zesde S 

Sommige bedrijven voegen een 6e S toe, namelijk Safety. Door de werkruimte veilig in te richten voorkom je ongelukken, verwondingen en ziekteverzuim. Ongevallen en verzuim kosten onnodige pijn en tijd en als we het hebben over verspillingen, dan zijn dit natuurlijk zaken die geen toegevoegde waarde opleveren. 

Samen aan de slag

De 5S-methode wordt in veel bedrijven erkend als een effectieve methode voor het verbeteren van de organisatie van de werkplek, het verminderen van verspilling en het verhogen van efficiëntie. Wanneer u besluit dat er bij u werk aan de winkel is op dit gebied, gaan we samen aan de slag om met, onder andere, deze methode verbeteringen in het bedrijf door te voeren. Wilt u meer weten? Neem contact op.

Interessant artikel? Deel het op social media