a
a

PROCESOPTIMALISATIE MET LEAN

Elke ondernemer zou graag de knelpunten in zijn bedrijf aan willen pakken. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Een van de beste manieren van procesoptimalisatie in een organisatie is procesoptimalisatie middels Lean. Met Lean wordt organisatiebreed een manier van werken geïmplementeerd waardoor er:

  • minder fouten in producten voorkomen;
  • een kortere doorlooptijd wordt gerealiseerd;
  • de kwaliteit van de medewerker optimaal wordt benut.

LEAN PROCESOPTIMALISATIE

Bij een Lean procesoptimalisatie draait het om optimaal waarde te leveren aan de klant. Er dient een procesflow gecreëerd te worden waar het toevoegen van onnodige waarde wordt voorkomen, oftewel verspillingen. Door het elimineren van verspillingen in de bedrijfsprocessen gaat men steeds efficiënter werken. Deze procesverbeteringen worden uitgevoerd volgens de Lean principes. Optimaal in Bedrijf zorgt voor een procesverbetering op maat en gaat samen met u aan de slag om uw doelstellingen te bereiken.

WAT IS LEAN SIX SIGMA

Lean Six Sigma is de combinatie tussen de 2 methoden Lean en Six Sigma. Waar Lean meer gericht is op het continu verbeteren, is Six Sigma meer gericht op verbeterprojecten. Daarnaast is Six Sigma een meer kwantitatieve en data gedreven methode. Met Lean wordt ook data verzameld om oorzaken en acties te bepalen. Echter, met Lean wordt meer een verbetercultuur neergezet en Six Sigma heeft de focus op het inzetten van de juiste verbeter tools.

PROCESOPTIMALISATIE MODELLEN

Met Lean worden verspillingen in bedrijfsprocessen geëlimineerd en wordt er steeds efficiënter gewerkt. Op deze manier kunt u het productieproces optimaliseren. Het uiteindelijke doel is een efficiëntere werkwijze en een besparing van onnodige kosten. Daar zijn verschillende modellen voor ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn de 5s-methode en de dagstart. Een andere bekende werkwijze is de waardestroomanalyse.

PRODUCTIEPROCES OPTIMALISEREN MET DE WAARDESTROOMANALYSE

De waardestroomanalyse is een goede manier voor het optimaliseren van productieprocessen. Hierbij worden de processtappen in kaart gebracht en worden de knelpunten genoteerd. Vervolgens wordt door middel van een oorzaakanalyse de werkelijke oorzaak van de knelpunten naar boven gehaald. Op basis hiervan worden oplossingen geformuleerd. Er wordt hierbij gekeken of verspillingen kunnen worden weggenomen. Denk hierbij aan het onnodig verplaatsen van producten, het tussentijds corrigeren van terugkerende fouten of voorraad produceren die niet wordt verkocht. Bij het in kaart brengen van de knelpunten of verbeterpunten wordt dus rekening gehouden met de 8 verspillingen.

VERBETERPUNTEN UITVOEREN EN MONITOREN

Nadat er oplossingen zijn geformuleerd is het belangrijk dat deze ook worden uitgevoerd en hier aandacht voor blijft. Een bekende methode om hier zicht op te houden is de dagstart of weekstart. Hierbij wordt kort benoemd welke acties gepland staan, welke acties aangepast moeten worden en welke successen er gevierd kunnen worden. Denkt u er over na om uw productieproces te optimaliseren of wilt u gewoon meer hierover weten, nodig dan een adviseur uit voor een vrijblijvend advies. Zet Lean in om meer winst uit uw bedrijf te halen. Ga gelijk aan de slag. Download nu de white ‘De 6 stappen naar meer winst’.

Download onze whitepaper "De 6 stappen naar meer winst"

Vraag een OFFERTE aan voor uw LEAN-traject.
Meer informatie over ISO 9001.